
سرویس سبک زندگی جوان آنلاین: من، دختری ۲۲ ساله در دورهای زندگی میکنم که به آن عصر ارتباطات میگویند. در زمانهای که نداشتن گوشی هوشمند نوعی عقبماندگی محسوب میشود یا اگر هم داشته باشی و عضو شبکههای اجتماعی و برنامههای مجازی نباشی، دیگران نگاه عجیبی نسبت به تو دارند! گویی انگار قهوه تلخی خوردهای و از عهد و دوران آغامحمد خان قاجار به این زمانه آمدهای. زمانهای که سرعت انتشار یک حادثه در فضای مجازیاش سریعتر از خبر کردن نیروهای امداد است!
در جامعه امروز، ما در حال حاضر با آدمها و خانوادههایی مواجه هستیم که بسیار غرق در فضای مجازی و دنیای اینترنتی شدهاند و کمتر مجالی پیدا میکنند تا کتابی بخوانند، با یکدیگر صحبت کنند و به گپ و گفت بنشینند و صرفاً از روی پستها و نوشتههایی که در فضای مجازی به اشتراک میگذارند از احوال هم باخبر میشوند و زندگیای مجازی با آدمهایی مجازی و محدود به تلفن هوشمند خود پیدا کردهاند.
داشتن تلفن همراه هوشمند و عضویت در شبکههای اجتماعی و مجازی موضوعی است که بین اکثر اعضای خانوادههای ایرانی به چشم میخورد. مسئلهای که بیشتر هم فرزندان با سن و سال جوانی و نوجوانی با آن سر و کار دارند. این روزها نسل نوجوان و جوان به جای آنکه سرشان توی کتاب باشد یکسره توی شبکههای اجتماعی است. گاهی والدین احساس دانایی و باتجربگی میکنند، در حالی که فرزندان میخواهند با پیشرفتهای روز تکنولوژی حرکت کنند و در این میان با واکنش والدین روبه رو میشوند، چراکه از پس منطق و نصیحتهای دنبالهدار و سرشار از تجربه آنها بر نمیآیند و در نهایت هم به لجبازی رو میآورند. به هر حال افزایش استفاده بیرویه نسل جوان و نوجوان خانوادهها از فضای مجازی و شبکههای گوناگون اجتماعی زنگ خطری بزرگ برای خانوادهها و جامعه است. باید این مهم را بپذیریم که دیگر امروزه ما کمتر نشانههایی از آن نوع خانوادههایی داریم که والدین و فرزندان دور هم نشسته و درباره موضوعات مختلف خانوادگی یا حتی اتفاقات رخ داده در طول روز با هم صحبت کنند و نظرات یکدیگر را راجع به موضوعات مختلف جویا شوند. در حال حاضر استفاده بیحد و حصر از فضای مجازی، شبکههای اجتماعی و اینترنت شکاف میان نسلها را افزایش داده است، پس بهتر است کمی در این باره تأمل کنیم و تدبیری برای این معضل بیندیشیم.
اگر ما همواره در تلاش باشیم تا در راستای صحیح فرهنگسازی و استفاده درست از ابزار و برنامههای تکنولوژی به این نکته نیز توجه کنیم که توسعه روابط پایدار و صمیمیت و همدلی را در بستر گفتگوهای صمیمی میان اعضای خانواده فراهم کنیم، این امر قطعاً موجب میشود تا بسیاری از مشکلات، تنشها و بیخبریها از حالات و عواطف اعضای خانواده از بین برود.
البته در این راستا نباید از اهمیت فضای مجازی در توسعه جامعهمان غافل شویم، چراکه در سالهای اخیر به فناوری اطلاعات و ارتباطات توجه بسیاری شده است و کشور ما هم از نظر بهرهمندی از اینترنت در بین ۱۸۷ کشور جهان رتبه ۸۷ را دارد و بر اساس طبقهبندی اتحادیه جهانی مخابرات جزو کشورهای متوسط محسوب میشود. این در حالی است که ۳۵ درصد استفادهکنندگان اینترنت را قشر جوان تشکیل میدهند و میانگین صرف شده برای اینترنت ۵۲ دقیقه در هفته است در حالی که سرانه مطالعه کتاب بسیار پایین است. واقعیت آن است که ما باید تلاش کنیم از فضای مجازی و اینترنت استفاده مفید و سالم داشته باشیم و فقط مدت زمانی را صرف آن کنیم که به مناسبات زندگیمان لطمه وارد نکند.
منبع: روزنامه جوان