
آیا در مواردي از قبیل احضار متهم براي تفهیم اتهام، احضار شاهد یا مطلع (که نتیجه عدم حضور این افراد بدون عذر موجه، جلب است و طبیعتا حضور این افراد قائم به شخص است)، ابلاغ احضاریه باید براي وکیل این افراد (در فرض داشتن وکیل) صورت گیرد یا اینکه احضاریه باید به خود متهم یا شاهد یا مطلع ابلاغ شود یا باید به هر دو شخص (اصیل و وکیل) ابلاغ شود؟
اولا، اصولا در اداي شهادت و بیان اظهارات مطلع، مباشرت شخص شاهد یا مطلع شرط است؛ بنابراین معرفی وکیل دادگستري منتفی است و مواردي مانند شهادت بر شهادت موضوع ماده 188 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1392، از مصادیق نیابت در شهادت و تابع مقررات مربوط است.
ثانیا، بر اساس مواد 5، 48 و 190 قانون آیین دادرسی کیفري مصوب سال 1392، وظیفه وکیل متهم، دفاع از وي و انجام اقداماتی است که بدون دخالت موکل، انجام آن از سوي وکیل امکانپذیر باشد؛ بنابراین در مسایلی از قبیل تفهیم اتهام، تحقیق از متهم و اخذ تامین متناسب که قائم به شخص متهم است و نمی توان این اقدامات را در مورد وکیل وي به معرض اجرا گذاشت، متهم شخصا احضار می شود. بدیهی است مطابق ماده 190 قانون آیین دادرسی کیفري متهم می تواند یک وکیل همراه داشته باشد. اما در مواردي مانند اخذ آخرین دفاع، مطابق مواد 262 و 263 قانون یادشده می توان شخص متهم یا وکیل وي را احضار و آخرین دفاع را اخذ کرد.