
توسل به وسایل متقلبانه برای ابراء ذمه
پرسش: آیا توسل به وسایل متقلبانه بری ابراء ذمه، کلاهبرداری محسوب می شود؟ چنانچه اسنادی برای برائت ذمه جعل شود و مورد استفاده قرار گیرد آیا جرم جعل و استفاده از سند مجعول تحقق یافته است؟
نظر اکثریت
در صورت ارتکاب جعل واستفاده از سند مجعول و سپس کلاهبرداری و بردن مال غیر هر دو جرم مصداق دارد و تعدد مادی است و باید دادگاه مجازات هر دو جرم را اعمال کند.
نظر اقلیت
فقط یک جرم محسوب می شود آن هم جرم کلاهبرداری به جهت این که کلاهبرداری عبارت است از توسل به وسایل متقلبانه با سوءنیت جهت بردن مال غیر و در این جا جعل و استفاده از سند مجعول مقدمات و وسایل متقلبانه جهت بردن مال غیر است، اما چنانچه جرم کلاهبرداری تحقق پیدا نکند و عقیم بماند آن وقت متهم به جرم جعل و استفاده از سند مجعول محکوم خواهد شد.
نظر کمیسیون نشست قضائی (۵) اجرایی
با توجه به اینکه توسل به کلیه وسایل متقلبانه مثل جعل اسناد واستفاده از سند مجول و غیره برای تکمیل عمل کلاهبرداری است که همان تثبیت برائت ذمه خود است، در صورت انجام اعمال مذکور و اثبات برائت ذمه خود از طریق اعمال متقلبانه مزبور جرم کلاهبرداری محقق شده است و اگر به هر جهت جرم کلاهبرداری محقق شود جرائم دیگر به نوبه خود مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
حقوق نیوز