
سکه تمام دو میلیون و ۴۴۳ هزار تومان شد
بررسی هانشان می دهد قیمت سکه در دوهفته گذشته با افزایش حدود ۴۰۰ هزار تومانی همراه بوده است. یکی از دلایل افزایش چشم گیر طلا و سکه در هفته های اخیر، کوچ سرمایه های سرگردان به این بازارهاست. سرمایه گذاری در بازار سکه بعد از آن رونق گرفت که دولت و بانک مرکزی خرید و فروش دلار در بازار آزاد را قاچاق اعلام کرده و با خریداران و فروشندگان در این بازار برخوردهای انتظامی صورت گرفت. البته نباید از نقش معامله گران بازار آتی سکه در افزایش قیمت های اخیر سکه غافل شد؛ چراکه فعالان این بخش نیز هر روز با حضور پررنگ در سمت خرید موجب افزایش قیمت ها در بازار نقدی می شوند.
روز گذشته در بازار سبزه میدان سکه تمام بهار آزادی طرح جدید با قیمت دو میلیون و ۴۴۳ هزار تومان، طرح قدیم با قیمت دو میلیون و ۳۰۰ هزار تومان خرید و فروش شد. نیم سکه نیز با افزایش قیمت به نرخ یک میلیون و ۲۰۵ هزار تومان، ربع سکه به نرخ ۷۰۰ هزار تومان و سکه گرمی به نرخ ۳۹۵ هزار تومان رسیده است. هر گرم طلای ۱۸ عیار در بازار داخلی ۲۰۴ هزار تومان و هر اونس طلا در بازار جهانی ۱۲۹۹٫۴ دلار قیمت داشت.
اصلاح نظام بانکی و برنامه ریزی برای تولید
کارشناسان مهمترین دلایل افزایش نقدینگی را سود بالای بانکها و موسسات مالی غیرمجاز که در چند سال گذشته اقتصاد کشور را با چالش های زیاد رو به رو کردند عنوان می کنند. این مساله البته با کاهش نرخ سود بانکی از شهریورماه روندی تازه به خود گرفت به صورتی که با کاهش سود بانکی شاهد خروج نقدینگی ها از بانک ها و روانه شدن آن به بازارهایی همچون ارز وسکه بودیم. کارشناسان مهمترین راهکار ساماندهی بازار ارز و طلا را برنامه های مدون برای تولید عنوان می کنند.
غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی با اشاره به گران شدن سکه اظهار داشت: «دلایل مختلف ما را دچار نوسان بازار سکه و ارز کرد، سرگردانی نقدینگی بالا در جامعه، نبود برنامه برای جذب نقدینگی، تعطیلی واحدهای صنعتی و تولیدی، کساد بودن رونق کار و سود سرشاری که در این بازار نصیب دلالان می شود قیمت سکه را افزایش داد.» عضو کمیسیون برنامه، بودجه ومحاسبات مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه جمیع این جهات بر افزایش قیمت سکه اثر گذار است، گفت: «انتظار می رفت که دولت برنامه ای در جهت مدیریت و کنترل بازار داشته باشد؛ اما بی توجه به فریادی که سال های متمادی می زدیم به سمت کنترل تورم رفت.»
وی در ادامه گفتوگو با خانه ملت، تاکید کرد: «تنها راه دولت این است که به رونق اقتصادی توجه کند؛ چرا که در غیر این صورت نقدینگی های سرگردان به جای تولید روانه دلالی می شود و در اقتصادی که برنامه ای برای تولید وجود نداشته باشد هر روز شاهد التهابات در یک بازار خواهیم بود.» به گفته او در شرایطی که ارزش پول ملی با کاهش رو به رو می شود مردم به دنبال سرمایه گذاری در بازاری می روند تا سرمایه شان ارزش افزوده بیشتری پیدا کند.
معصومه آقاپور نیز با اشاره به ضرورت کنترل حجم نقدینگی در بازار گفت: «در ۱۰ سال گذشته این نقدینگی در جامعه ایجاد شده است و به دلیل فعالیت های بانکی شاهد خلق پول بوده ایم، همه این اتفاقات دست به دست هم داده است تا امروز شاهد افزایش قیمت سکه باشیم.» نماینده مردم شبستر در مجلس دهم شورای اسلامی با بیان اینکه همه باید دست به دست هم از شرایط اقتصادی کنونی عبور کنیم، گفت: «با کارهایی که دولت انجام می دهد و انتظار می رود همه دراین زمینه همراه شوند، تا دو هفته دیگر بازار سکه و شرایط اقتصادی بهبود می یابد.»