
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: توافق شد که هم سه کشور اروپایی حاضر در نشست و هم دیگر اعضای اتحادیه اروپا، علاوه بر سطح اتحادیه، تدابیر قانونی لازم در داخل کشورهایشان را هم برای اجرایی کردن ساز و کارهای مد نظر برای «حمایت از فعالان اقتصادی اروپایی» در دستور کار قرار دهند. وی درباره «تضمینی» که این اروپا میتواند ارائه دهد، اظهار داشت: پس از بیانیه ترامپ، فضای دشواری شکل گرفته است. ممکن است نتوانم درباره ضمانتهای حقوقی یا اقتصادی صحبت کنم، اما میتوانم درباره کار جدی، مصمم و متعهد از سوی طرف اروپایی و همچنین طرف ایرانی برای حفظ تعهداتمان صحبت کنم. و میتوانم بگویم که زمانی که ما به صورت متعهد، مصمم و با حسن نیت و حسن اراده با هم کار میکنیم، حتی در شرایط دشوار به دستاوردهایی میرسیم.«آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان هم در جریان سخنانی در پارلمان آلمان مدعی شد: بهترین راه برای پاسخ دادن به نگرانی جهان درباره نقش ایران در منطقه و برنامه موشکهای بالستیکی این کشور این است که در چارچوب توافق هستهای با ایران، حتی پس از خروج آمریکا از این توافق باقی بمانیم.
اروپا قرار نیست روابطش با واشنگتن را کنار بگذارد
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان نیز در پایان سفر به بروکسل و دیدار با مقامات ارشد اروپایی گفت: این مذاکرات، شروع کار بود، اروپاییها گفتند اطمینان حاصل میکنیم که ایران منافع برجامی را به دست آورد و پذیرفتند که اجرای برجام ارتباطی با هیچ موضوع دیگری ندارد و برجام باید اجرا شود. اینها نکات بسیار مهمی است. اما در خصوص اینکه اینکه آیا میتوانند در پایان این چند هفته تضمینهای مدنظر را بدهند، آنچه که میکنیم و آنچه را که از این مذاکرات اخذ خواهیم کرد به تهران ارائه خواهیم کرد و تصمیمگیری در سطح عالی کشور انجام خواهد شد. ظریف در ادامه با اشاره به بررسی اقدامات آمریکا برای بیاثر کردن رایزنیهای جاری درباره برجام در نشست با اروپاییها، افزود: ما دنبال خیالبافی نیستیم که اروپا روابطش را با آمریکا به هم بزند. چنین چیزی نه امکانپذیر است و نه اروپاییها این را میگویند، بلکه دنبال این هستیم که اروپاییها از منافع خودشان دفاع کنند. اروپا و آمریکا در موضوعات مختلف دارای اشتراکاتی هستند و در موضوعات مختلف دارای اختلافاتی هستند. فعلا موضوع ایران، موضوع اختلاف بین اروپا و آمریکا است. اما به معنی درگیر شدن اروپا و آمریکا نیست.
عایدی از مذاکرات با اروپا نخواهیم داشت
در پی این اظهار نظرها، علی اکبر ولایتی عضو هیأت نظارت بر برجام، اظهار داشت: بعید میدانم از مذاکره با اروپاییها چیزی در بیاید. امیدواریم به نتیجه برسیم ولی تا چه زمانی باید منتظر باشیم که ببینیم آمریکا ما را تحریم کرد یا تحریم را برداشت؟ باید خودکفا باشیم. وی اضافه کرد: زمانی مقام معظم رهبری به یکی از وزرای کشاورزی اعتراض کردند که چرا خودکفا نیستیم.خوشبختانه آقای حجتی در این زمینه خوب کار کردند.گندم اسلحه ماست و نباید روزی برسد که اگر گندم به ما ندادند گرسنگی بکشیم. «والنتینا ماتوینکو» رییس پارلمان روسیه نیز چهارشنبه تأکید کرد، آمریکا هیچ استدلال جدی برای تصمیم خود مبنی بر خروج از توافق هستهای ایران ارائه نکرده است. وی افزود، تصمیم آمریکا برای خروج یکجانبه از توافق هستهای ایران میتواند تلاش دیگری از جانب واشنگتن برای از پای درآوردن اقتصاد اتحادیه اروپا باشد. رییس پارلمان روسیه همچنین تأکید کرد: اگر طرفهای برجام از منویات آمریکا برای نابود کردن این توافق و وضع تحریمها نه تنها علیه ایران بلکه علیه خودشان و نیز شرکتهایی که با این کشور همکاری میکنند، حمایت کنند، یک فاجعه رخ خواهد داد و این شروع جنگی اقتصادی خواهد بود.به گزارش خبرگزاریها، همچنین بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در واکنش به اعمال تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران گفت: واکنشهای جهانی ناکامی آمریکا در خروج یک جانبه از برجام را نشان داد و اعمال تحریمهای جدید برای جبران این ناکامی است. وی افزود: این سیاستهای کینه توزانه نه تنها دستاوردی برای آمریکا نداشته و نخواهد داشت بلکه دولت و ملت ایران را مصممتر، صبورتر و مقاومتر از همیشه و گذشته برای مقابله با اقدامات ضدایرانی آمریکا، آماده کرده است.