
علی خاکی صدیق در گفتوگو با «حمایت» درباره اینکه پاندمی بیماری کووید19 موجب شد تا ارائه آموزشها در دانشگاهها و مراکز آموزش عالی شکل جدیدی به خود گیرد و در قالب الکترونیک به دانشجویان ارائه شود، در این زمینه آیا وزارتخانه مذکور ارزیابی از معایب یا محاسن شیوه کنونی آموزش داشته است، اظهار کرد: مطالعات و بررسیهای زیادی درباره مزایا و معایب ارائه آموزشهای مجازی در این مدت انجام شده است، البته نباید فراموش کرد که این تنها گزینه موجود در شرایط کنونی بوده و راهحل دیگر این است که آموزش تعطیل شود، براین اساس ما نیز آموزش الکترونیک را مدنظر قرار دادهایم.
آموزش به شیوه حاضر مزایایی دارد که شامل استفاده از فناوریهای نوین برای بالابردن کیفیت آموزش میشود که می توان در آن از مولتی مدیا بهره برد تا مفاهیم را به نحو بهتری به دانشجویان انتقال داد. وی ادامه داد: علاوه براین وجود مباحث آموزشی به صورت ضبط شده، این امکان را فراهم آورده است تا دانشجویان هر زمان که بخواهند به اطلاعات موجود مراجعه کرده و دروس مورد نظر را مرور کنند. معاون آموزشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه ارائه آموزش به شکل برخط مزایای دیگر نیز دارد، افزود: آزادی عملی که استاد و دانشجو در تنظیم زمان خود در این روند دارند، نیز از جمله محاسنی است که می توان به آن اشاره کرد. خاکی صدیق با تاکید براینکه آموزش چهره به چهره نیز مزایای خاص خودش را دارد، مواردی که در آموزش در قالب الکترونیک وجود ندارد، گفت: حضور سرکلاس، احساس همکاری میان دانشجویان، داشتن امکان پرسش و پاسخ رو در رو با استاد مواردی دیگری هستند که در شیوه آموزش به صورت برخط وجود ندارد.
ترکیب کلاس آنلاین و حضوری؛ بهترین گزینه آموزشی
وی تصریح کرد: به نظر ما بهترین گزینه، ترکیبی از این دو شکل است که امیدواریم بعد از بین رفتن همهگیری کرونا و بر طرف شدن شرایط کنونی بتوانیم آن را اجرایی کنیم. ضمن اینکه برگزاری کلاسها بهصورت الکترونیک مطالبه بسیاری از دانشجویان و استادان بوده که مزایای شیوه مذکور را دیدهاند و بر این اساس ترجیحشان این است که این نوع از آموزش ادامه پیدا کند و در چارچوب دورههای حضوری وارد شود.
نقطه ضعف مهم آموزش برخط
این در حالی است که بهگفته معاون آموزشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری یکی از مشکلات آموزش الکترونیک، بحث دروس عملی به عبارتی کارگاهی و آزمایشگاهی است، که این امر یکی از نقاط ضعف موجود در شرایط کنونی بهشمار میرود، اینکه نمیتوان دورههای کارگاهی یا آزمایشگاهها را برگزار کرد. خاکی صدیق در ادامه به این موضوع اشاره کرد که البته برخی از دانشگاه ها در حال حاضر دروس عملی و کارگاهی خود را به صورت آنلاین برگزار میکنند و موفقیتهای خوبی نیز در این زمینه داشتهاند، ولی در سطح کلان باید گفت که این یک نقطه ضعف محسوب میشود، زیرا در کارگاهها دانشجویان و اساتید با دستگاه کار میکنند یا برخی از دروس به طور حتم باید در آزمایشگاه ارائه شوند، با این وجود اما در حال حاضر چارهای جز برگزاری کلاسها به صورت آنلاین نداریم. وی به این موضوع نیز اشاره کرد که در آینده و با بهتر شدن شرایط درسهایی که لازم است، حتما بهصورت حضوری تدریس و در آزمایشگاه یا کارگاه برگزار شود، میتوان با رعایت پروتکلها این امکان را فراهم آورد، آنچه در فصل تابستان نیز شاهد آن بودیم، اینکه برای دروسی که امکان ارائه آنها به صورت الکترونیکی وجود نداشت دانشگاهها از فرصت به وجود آمده در فصل تابستان استفاده کردند و کارگاه ها را با رعایت کامل دستورالعملهای بهداشتی تشکیل دادند.
زمان ادامه کلاسهای آنلاین
خاکی صدیق درخصوص اینکه شرایط آموزشی موجود در قالب برپایی کلاسهای آنلاین تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؟ گفت: در این خصوص وزارت علوم پیش بینی خاصی ندارد و ستاد ملی کرونا در این زمینه تصمیمگیری میکند و ما تابع تصمیمات این ستاد هستیم.
ارائه واحدهای درسی کمتر به دانشجویان نو ورود
وی درباره تاخیر در تشکیل کلاسهای درسی برای ورودیهای جدید به دانشگاهها و مراکز آموزش عالی نیز بیان کرد: در برخی از دانشگاه ها کلاس درس برای ورودیهای جدید با یک تا یک ماه و نیم تاخیر برگزار شده است، برایناساس ما دستورالعمل کلی به دانشگاهها ارسال کردهایم که برای دانشجویان
نو ورود واحدهای درسی کمتری ارائه شود، همچنین ترم دو تا سه هفته طولانی تر شود، زمانی که تعداد واحدهای درسی کاهش مییابد، این امکان وجود دارد که تعداد کلاسها افزایش یافته تا این تاخیر جبران شود، ضمن اینکه درباره زمان برپایی آزمونهای پایان ترم این اختیار به دانشگاهها داده شده است تا در این زمینه بسته به شرایطی که دارند، تصمیمگیری کنند. معاون آموزشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در خاتمه افزود: در بحث هزینههای آموزش الکترونیکی با وزارت ارتباطات به توافق رسیدهایم تا برای دانشگاهها این هزینه رایگان شود، براین اساس دانشجویان و اساتیدی که از طریق سامانههای آموزشی اعلام شده از سوی دانشگاهها، در کلاس حاضر میشوند هزینه اینترنت رایگان خواهد بود که این امر شامل حال تمامی دانشگاهها سراسری، آزاد، غیرانتفاعی و …. میشود.
ممنون عالی بود