
حال چنانچه خریدار از انجام تعهدات خود نسبت به پرداخت ثمن قرارداد خودداری ورزد، فروشنده ملک میتواند دادخواستی تحت عنوان الزام خریدار به پرداخت ثمن مطرح کند.
در این حالت فروشنده ملک تحت عنوان خواهان باید به طرفیت خریدار به عنوان خوانده، طرح دعوی کند. از آنجایی که در این مورد، خواسته دین است، فروشنده میتواند در دادگاه محل انعقاد قرارداد یا محل اقامت خریدار یا محل انجام تعهد، طرح دعوا کند.
ذکر این نکته الزامی است که اگر مبلغ به میزان 50 میلیون تومان یا کمتر از آن باشد، شورای حل اختلاف صالح خواهد بود و چنانچه مبلغ بیشتر از 50 میلیون تومان باشد، دعوا باید در دادگاه حقوقی مطرح شود.
نحوه اجرای رای
پس از صدور رای قطعی به نفع خواهان (فروشنده ملک) و پس از ابلاغ اجراییه به خوانده (خریدار)، پرونده به دادورز اجرای احکام سپرده میشود.
چنانچه خوانده نسبت به پرداخت مبلغ ذکرشده در حکم قطعی دادگاه اقدامی نکند، خواهان باید مالی از اموال مدیون را به اجرای احکام معرفی کند و در صورتی که موفق به معرفی اموالی از وی نشود، میتوان از طریق استعلام از ادارات شهرداری، راهنمایی و رانندگی، بانک مرکزی و… اموال محکومعلیه (مدیون) را شناسایی و توقیف کرد.
پس از شناسایی اموال وی، دادورز اجرای احکام از طریق کارشناس رسمی دادگستری، مال توقیفشده را ارزشگذاری کرده و از طریق مزایده به فروش میرساند و به میزان مبلغ محکومیت وی، از آن پرداخت میکند.
چنانچه اموالی از مدیون شناسایی نشود، خواهان میتواند مستندا به ماده ۳ قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی، جلب وی را درخواست کند.
بر اساس ماده ۳ قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی، اگر استیفای محکومبه از طرق مذکور در این قانون ممکن نشود، محکومعلیه به تقاضای محکومله تا زمان اجرای حکم یا پذیرفته شدن ادعای اعسار او یا جلب رضایت محکومله حبس میشود.
چنانچه محکومعلیه تا 30 روز پس از ابلاغ اجراییه، ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود، دعوای اعسار خویش را اقامه کرده باشد، حبس نمیشود، مگر اینکه دعوای اعسار مسترد یا به موجب حکم قطعی رد شود.
«تبصره ۱ـ چنانچه محکومعلیه خارج از مهلت مقرر در این ماده، ضمن ارائه صورت کلیه اموال خود، دعوای اعسار خود را اقامه کند، هرگاه محکومله آزادی وی را بدون اخذ تأمین بپذیرد یا محکومعلیه به تشخیص دادگاه، کفیل یا وثیقه معتبر و معادل محکومبه ارائه کند، دادگاه با صدور قرار قبولی وثیقه یا کفیل تا روشن شدن وضعیت اعسار از حبس محکومعلیه خودداری و در صورت حبس، او را آزاد میکند.
در صورت رد دعوای اعسار به موجب حکم قطعی، به کفیل یا وثیقهگذار ابلاغ میشود که ظرف مهلت بیست روز پس از ابلاغ واقعی نسبت به تسلیم محکومعلیه اقدام کند.
در صورت عدم تسلیم ظرف مهلت مذکور حسب مورد به دستور دادستان یا رییس دادگاهی که حکم تحت نظر آن اجرا میشود، نسبت به استیفای محکومبه و هزینههای اجرایی از محل وثیقه یا وجهالکفاله اقدام میشود.
در این مورد دستور دادگاه ظرف مهلت 10 روز پس از ابلاغ واقعی قابل اعتراض در دادگاه تجدیدنظر است. نحوه صدور قرارهای تأمینی مزبور، مقررات اعتراض نسبت به دستور دادستان و سایر مقررات مربوط به این دستورها تابع قانون آیین دادرسی کیفری است.
تبصره ۲ـ مقررات راجع به تعویق و موانع اجرای مجازات حبس در خصوص کسانی که به استناد این ماده حبس میشوند نیز مجری است.»
نکته: چنانچه سند مالکیت ملک مذکور، به خریدار منتقل شده باشد، امکان توقیف ملک، جهت پرداخت ثمن قرارداد و خسارات وجود دارد.
نکات حقوقی مرتبط با با دعوی مطالبه ثمن قرارداد
هزینههای تسلیم ثمن قرارداد بر عهده خریدار ملک است. با این حال طرفین میتوانند بر سر ثمن مذکور به طریقی توافق کنند.
چنانچه شخصی از مالک ملک، وکالت در فروش ملک و اختیار اخذ ثمن معامله را داشته باشد و ثمن را از خریدار بگیرد و به مالک (موکل) تحویل ندهد، مستحق دادخواست مطالبه وجه است.
در این وضعیت آنچه مالک از وی مطالبه میکند، ثمن قرارداد شمرده نمیشود. بلکه امانتی است که به او سپرده شده و باید به صاحبش بپردازد.
اگر در قراردادی که بین دو طرف منعقد شده، مهلتی برای پرداخت ثمن لحاظ نشده باشد، اصل بر این است که خریدار باید فورا ثمن را پرداخت کند.
چنانچه خریدار، ثمن را به وکیل مالک که حق اخذ ثمن قرارداد را نداشته، تحویل دهد، مالک میتواند بابت مبلغ قرارداد، به خریدار مراجعه کند و ذمه خریدار بری نمیشود. چنانچه خریدار ثمن قرارداد را به فروشنده پرداخت نکند، عمل وی مجوزی برای تخلف فروشنده از تعهدات قراردادی نیست و فروشنده نمیتواند انجام تعهدات قراردای خود را منوط به پرداخت ثمن کند. البته طرفین میتوانند در قرارداد به نحو دیگر شرط کرده باشند. اگر فروشنده سند رسمی مالکیت را به خریدار منتقل کرده باشد و خریدار، متعهد به پرداخت بخشی از ثمن در موعد معینی شده باشد، فروشنده میتواند از طریق اجرای ثبت، ثمن قراردادی را مطالبه کند. اگر خریدار، چک مدتداری را جهت پرداخت ثمن معامله به مالک داده باشد، فروشنده نمیتواند دادخواست مطالبه ثمن مطرح کند و صرفا میتواند از طریق دادگاه حقوقی، اقدام به مطالبه وجه چک کند.
اگر ثمن، وجه نقد نباشد و قبل از تحویل، عیب و نقصی در آن ظاهر شود، فروشنده میتواند معامله را فسخ کند.
چنانچه در قراردادی، شخص ثالثی، پرداخت ثمن را ضمانت کرده باشد، فروشنده صرفا میتواند از ضامن، مطالبه وجه کند. مگر اینکه در قرارداد شرط شده باشد که مسئولیت خریدار و ضامن به صورت تضامنی است. در این حالت فروشنده میتواند به صورت همزمان جهت مطالبه طلب خود به خریدار و ضامن مراجعه کند.حمایت