مسئول پرداخت هزینه کارشناسی کیست ؟
اصولاً پرداخت هزینه کارشناسی در مراحل رسیدگی به عهده کسی است که درخواست کارشناسی می نماید؛ اگر ارجاع به کارشناس با تشخیص قاضی باشد، پرداخت هزینه کارشناسی به عهده شاکی یا خواهان است.اگر هر دوی طرفین دعوا تقاضی ارجاع امر به کارشناس را داشته باشند نیز حکم قانونگذار، پرداخت هزینه کارشناسی باالمناصفه و بالسویه با طرفین دعوا است.
نمونه متن لایحه دفاعیه پرداخت هزینه کارشناسی
بسمه تعالی
ریاست محترم شعبه 7 بازپرسی دادسرای ناحیه یک تهران
با سلام
احتراما در خصوص پرونده کلاسه ….. و پیرو ابلاغیه مورخ 7/4/1400 مبنی بر فراهم نمودن موجبات کارشناسی و پرداخت هزینه کارشناسی مراتب زیر را به استحضار می رسانم:
1- در خصوص فراهم نمودن موجبات کارشناسی : مدرکی که قاضی محترم شعبه 1200 دستور کارشناسی آن را صادر نموده است در ید شاکی بوده و موکل به جهت عدم دسترسی به آن برگه، نمی تواند اقدامی جهت ارائه آن به کارشناس داشته باشد.
2- در خصوص پرداخت هزینه کارشناسی: از آن جا که قرار ارجاع به کارشناسی به تشخیص ریاست محترم شعبه 1200 دادگاه کیفری و به دستور ایشان صادر شده است لذا مستندا به ماده 560 قانون آیین دادرسی کیفری که مقرر نموده : “شاکی و متهم بابت …حق الزحمه کارشناسان… که به تشخیص مقام قضائی احضار می شوند، وجهی نمی پردازند و هزینه های مذکور از اعتبارات مربوط به قوه قضائیه پرداخت می شود، اما هرگاه اقدامات مذکور بنا به درخواست شاکی صورت گیرد، شاکی باید هزینه مقرر را مطابق قوانین و مقررات و تعرفه های مربوط، در مهلت تعیین شده، پرداخت کند. در صورتی که شاکی ملزم به پرداخت هزینه مذکور باشد و از پرداخت آن امتناع کند، هزینه مذکور از اعتبارات مربوط به قوه قضائیه پرداخت می شود و مراتب به اطلاع دادستان می رسد تا به دستور وی و از طریق اجرای احکام مدنی، با توقیف و فروش اموال شاکی، با رعایت مستثنیات دین، معادل هزینه پرداخت شده اخذ و به حساب مربوط در خزانه داری کل واریز شود. در هر صورت از متهم هیچ هزینه ای اخذ نمی شود.” بنابراین موکل که متهم پرونده می باشد تکلیفی به پرداخت هزینه کارشناسی پرونده ندارد و بسته به صلاحدید مقام قضایی باید از شاکی اخذ گردد و یا از اعتبارات مربوطه پرداخت گردد.
نظر به مراتب فوق صدور دستور مقتضی از آن مقام محترم مورد تقاضا می باشد.
با تشکر و تجدید احترام
حامی دادگران