
حجت الاسلام و المسلمین قدرتی معاون حقوقی و امور مجلس قوه قضاییه و حجت الاسلام هادی رییس پژوهشگاه قوه قضاییه، برگزار شد. رییس پژوهشگاه قوه قضاییه در این مراسم، هدف از برگزاری اختتامیه دومین جشنواره شهید بهشتی را تقدیر از برگزیدگان عنوان کرد.حجتالاسلام والمسلمین هادی اظهارکرد: این جشنواره منافع و مزایای فراوانی دارد که یکی از این منافع آشنایی با آسیبشناسی و تحلیل وضع موجود آثار مرتبط با قوه قضاییه است. وی خاطرنشان کرد: پژوهشگاه قوه قضاییه میتواند بر اساس رصد علمی، برنامههای مفیدتر و مناسبتری را برای سالهای آینده طرحریزی کند.
رییس پژوهشگاه قوه قضاییه در ادامه با استناد به برخی از آیات و روایات به نکتهای در خصوص جایگاه پژوهش و علم در عدالت اشاره و خاطرنشان کرد: در پژوهشگاه قصد داریم با نگاهی جدید مبتنی بر مسائل علمی و عملی در مسیر حل مشکلات مرتبط با قوه قضاییه حرکت کنیم.وی همچنین با بیان اینکه این دو نکته به عنوان معیار اصلی در پژوهشگاه قوه قضاییه قرار خواهد گرفت تصریح کرد: با تمام توان تلاش میکنیم، در کنار حل مشکلات دستگاه قضایی، با تکیه بر ابعاد علمی، مسیر درستی را برای حرکت رو به جلوی قوه قضاییه در آینده تبیین کنیم.
پایه رشد و تعالی هرجامعهای نیازمند پژوهش و تحقیق است
معاون حقوقی و امور مجلس قوه قضاییه نیز در این مراسم با بیان اینکه پایه رشد و تعالی هرجامعهای نیازمند پژوهش و تحقیق است، اظهار کرد: هنگامی که علم و دانش و یا پژوهشی جایگاه خود را در جامعهای پیدا کرد، انسان به آن جامعه و کشور امیدوار میشود. حجت الاسلام و المسلمین قدرتی با بیان اینکه از برکات انقلاب اسلامی توجه ویژه به علم و دانش است، افزود: طی ٤٣سال اخیر شاهد رشد علمی در کشور هستیم.به گفته وی، در ماههای ابتدایی بعد از انقلاب، دشمن افرادی که اهل علم و پژوهش بودند مانند شهید بهشتی، شهید مطهری، شهید باهنر و شهدای محراب را مورد هدف قرار داد.حجت الاسلام و المسلمین قدرتی افزود: طی چند سال اخیر گامهای بلندی از سوی دستگاه قضا جهت تحقق عدالت اجتماعی برداشته شد که منجر به امیدواری بیشتر مردم شده است. مردم همواره منتظر این هستند که اتفاقی در عمل بیفتد تا اجرای عدالت را در عمل مشاهده کنند. معاون حقوقی و امور مجلس قوه قضاییه تصریح کرد: پژوهشگران میتوانند در راستای حل مشکلات قوه قضاییه که همان مشکلات جامعه است کمک زیادی کنند.
وی به حجم بالای پروندههای ورودی به دستگاه قضا و تعدد عناوین مجرمانه اشاره و اظهارکرد: برای حل این مشکل و کاهش عناوین مجرمانه، نیازمند تحقیق و پژوهش در این زمینه هستیم. وی با اشاره میزان پروندههای ورودی به قوه قضاییه طی ۵ سال گذشته گفت: ۷۰ درصد از پرونده های کیفری به ۳۵ عنوان کیفری و ۷۰ درصد پروندههای حقوقی نیز به ۴۵ عنوان حقوقی کاهش داشته است.وی خاطرنشان کرد: در بحث تصادفات رانندگی منجر به جرح حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار پرونده، در انحصار وراثت حدود ۵۰۰ هزار پرونده و حدود ۶۰۰ هزار پرونده هم در حوزه اعسار از هزینه دادرسی وارد دستگاه قضایی شده است که تنها در همین سه مورد بیش از ۲ میلیون پرونده به دستگاه قضایی تحمیل شده است. وی با اشاره به همکاری قوای سه گانه در اصلاح قوانین و ساختارها گفت: در زمینه اصلاح قوانین و مقررات، پژوهشگران و محققان میتوانند به قوه قضاییه کمک کنند.
لایحه اصلاح برخی از قوانین تا پایان سال در معاونت حقوقی قوه قضاییه پایان مییابد
حجت الاسلام والمسلمین قدرتی همچنین در جمع خبرنگاران در رابطه با تعدد عناوین مجرمانه و تورم قوانین، اظهار کرد: از گذشته با ازدیاد عناوین مجرمانه مواجه بودیم و در حال حاضر حدود ۲هزار عنوان مجرمانه داریم که ۳۰ تا ۴۰ عنوان از این عناوین مجرمانه، عامل ایجاد پروندههای بسیاری هستند.وی افزود: ابتدا باید تلاش کنیم راه حلی برای این عناوین مجرمانه در راستای قضا زدایی بیابیم و در گام بعدی برای عناوین مجرمانهای که وجود دارد راهحلهای غیر کیفری از جمله اداری، انتظامی یا مدنی در نظر بگیریم.وی در خصوص اینکه ۷۰ درصد پروندههای کیفری مربوط به ۳۵ عنوان کیفری است، افزود: لایحه اصلاح قانون آیین دادرسی کیفری و چند قانون دیگر در حال تهیه و تنظیم است که اگر به نتیجه برسد آمار پروندهها به شرط همکاری مجلس و شورای نگهبان کاهش مییابد.وی ادامه داد: لایحه اصلاح برخی از قوانین تا پایان سال در معاونت حقوقی قوه قضاییه پایان مییابد، اما ممکن است لایحه قضازدایی کمی زمان ببرد، اما امید است تا قبل از پایان سال آینده بتوانیم در چند فاز لوایح را تکمیل کنیم.
داوری در 10 بخش
همچنین در این مراسم، دبیر جشنواره شهید بهشتی با بیان اینکه ایجاد فضای گفتمانی در جهت توسعه عدالت قضایی و قراردادن پژوهشها در مسیر حل مشکلات و مسائل قوه قضاییه از اهداف این جشنواره است، ادامه داد: پس از دریافت آثار ارسالی به دبیر خانه جشنواره، داوری در ۱۰ بخش انجام شد. محمد بارانی با بیان اینکه در مجموع یک هزار و ۷۴ اثر به دبیرخانه ارسال شد، افزود: متقاضیان شرکت در جشنواره تا ۱۰ آبان امسال فرصت ارسال آثار داشتند که بنا بر درخواستها در سه مرحله و تا پایان دی این زمان تمدید شد.وی در مورد راستی آزمایی و بررسی کیفی آثار ارسالی گفت: ۱۵۳ اثر جهت داوری نهایی تحویل کمیته داوران و در بخش نوآوری نیز در نهایت ۱۴ اثر به مرحله داوری ارجاع شد.بارانی با بیان اینکه با توجه به کیفیت آثار و استاندارهای در نظر گرفته شده، نفرات برتر انتخاب شدند افزود: با پیگیریهای انجام شده از دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی، امیدواریم در سالهای آینده جشنواره شهید بهشتی به صورت بینالمللی و با ارائه جایزه عدل توسعه یابد.گفتنی است، در این مراسم از برگزیدگان دومین جشنواره شهید بهشتی در رشتههای کتاب برتر، مقالات برتر، طرح پژوهشی برتر، پایاننامه برتر، رأی برتر، ایده برتر، ترویج رسانهای برتر، فناوری برتر و پژوهشگر برتر تقدیر شد.حمایت