
ضمانت اجرای جدا زندگی کردن زوجه
رفتن زوجه به مسکن استیجاری جدید بدون زوج و درخواست نفقه و کمک مالی از زوج خود چه شرایطی برای زوج ایجاد می کند؟ آیا زوجه حق طلاق و مهریه و نفقه پس از رفتن به مسکن جدید دارد و تکلیف زوج چیست؟ ضمنا مبلغ رهن و اجاره توسط خود زوجه تامین شده است ؟
پاسخ وکیل :
اگر زوجه بدون رضایت زوج و یا بدون مجوز قانونی منزل مشترک را ترک نماید و زوج حکم الزام به تمکین زوجه را از دادگاه دریافت نماید و با وجود صدور اجراییه ی تمکین، زوجه همچنان از بازگشت به منزل مشترک امتناع نماید، از این تاریخ زوجه مستحق نفقه نخواهد بود و زوج به استناد نشوز زوجه می تواند از دادگاه اجازه ی ازدواج مجدد دریافت نماید. ولی تا پیش از صدور گواهی نشوز (که همان گزارش مددکار دادگاه خانواده مبنی بر فراهم بودن مسکن و اثاث البیت و امتناع زوجه از تمکین در راستای اجرای حکم تمکین می باشد) زوج همچنان ملزم به پرداخت نفقه ی زوجه می باشد.
در خصوص حق زوجه در مطالبه مهریه لازم به ذکر است که هیچ اقدامی از سوی زوجه (حتی خیانت به زوج) استحقاق زوجه را نسبت به مهریه از بین نخواهد برد. بنابراین ولو این که نشوز وی اثبات شود تاثیری در امکان مطالبه مهریه از سوی زوجه ندارد و زوجه می تواند نسبت به مطالبه مهریه از طرق قانونی اقدام نماید.
اما در خصوص طلاق، صرف عدم سکونت زوجه با زوج نه حقی برای وی در طلاق ایجاد می نماید و نه امکان درخواست طلاق از سوی زوجه را زایل می نماید. بلکه بسته به این که علت زوجه برای درخواست طلاق چه باشد ممکن است این مفارقت جسمانی موید اظهارات زوجه در درخواست طلاق باشد و یا این که ادعای وی را رد نماید.