
سود بالای بانکی ضدتولید است
برخی دیگر از کارشناسان نیز با ابراز مخالفت با افزایش نرخ سود بانکی معتقدند که سود بانکی بالا «ضدتولید» است و از عوامل موثر بر افزایش نقدینگی در سال های گذشته بوده است. به گفته آنها رشد نقدینگی از ۴۵۰ هزار میلیارد تومان به ۱۴۶۳ هزار میلیارد تومان ناشی از سودهای موهوم بانکی سرانجام به بازارهای ارز و سکه هجوم آورد و منجر به التهاب این بخشها شد.
در مجموع آنچه از اظهارات کارشناسان برآورد می شود افزایش نرخ سودبانکی اگرچه گزینه مطلوب برای اقتصاد نیست، اما در شرایط فعلی که نقدینگی ها افزایش چشمگیر داشته و بدون برنامه ریزی برای تولید روانه بازارهای مختلف می شود راهکاری کم هزینه تر است.
افزایش سود راحت ترین راه کنترل نقدینگی است
جهانبخش سنجابی، عضو اتاق بازرگانی با بیان این که کاهش سود سپرده بانکی در شرایط فعلی اقدام صحیحی نبود، گفت: «این مساله باعث شد سرمایههای سرگردان مردم از بانکها خارج شده و راهی بازار شود. باید سود بانکی منطقی شده و پوشش آن حداقل معادل برخی معاملات خرد سطح جامعه باشد. تعیین این رقم نیز موضوعی است که اقتصاددانها میتوانند با بهرهگیری از فرمولهای مختلفی که وجود دارد آن را محاسبه کنند. اکنون برخی از معاملات خرد بازار سودی به مراتب بیشتر از سود سپرده بانکی دارند و همین موضوع موجب میشود سرمایه مردم از بانکها خارج شود.» مهرداد بائوج لاهوتی، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس نیز تاکید دارد اگر نقدینگی روال طبیعی را طی نکند دولت باید با افزایش نرخ سود بانکی نقدینگی را به سمت بانک ها و رونق تولید هدایت کند.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس با اشاره به یکی از وظایف بانک مرکزی، بیان داشت: «بانک مرکزی وظیفه دارد نقدینگی در جامعه را هدایت کند تا برای جامعه ایجاد مشکل نشود برای این کار نیز می تواند از ابزار نرخ سود بانکی استفاده کند.»
نماینده مردم لنگرود در مجلس دهم شورای اسلامی ادامه داد: «در این روند اگر نقدینگی در جامعه روال طبیعی خود را طی کند، بانک مرکزی با کاهش نرخ سود بانکی می تواند نقدینگی را به سمت تولید هدایت کند؛ اما اگر نقدینگی به مسیر مناسبی هدایت نشود، کاهش نرخ سود بانکی سیاست گذاری صحیحی نیست.»
وی با بیان اینکه دولت در زمینه جذب نقدینگی موفق عمل نکرده است به خانه ملت گفت: «با توجه به فضای روانی که در جامعه وجود دارد، نقدینگی به سمت ارز و سکه رفته است. در جریان التهابات بازار سکه مشخص شد که تعداد معدودی متقاضی سکه بودند این موضوع از وجود نقدینگی های سرگردان در جامعه حکایت دارد. دولت باید با سیاست گذاری و تعیین نرخ سود بانکی نقدینگی را به سمت بانک ها و تولید هدایت کرد.»
این نماینده مجلس تاکید کرد: «فضای جامعه این استنباط را می رساند که دولت نمی تواند در فاصله زمان کوتاهی نقدینگی را هدایت کند بنابراین با سیاست افزایش نرخ سود بانکی باید نقدینگی را از بانک ها جمع آوری کند. وقتی افراد به سمت خرید سکه می روند حاکی از آن است که برای این پول ها برنامه ای وجود ندارد و از طرفی صاحبان سرمایه از ترس کاهش ارزش پول شان به سمت بازار ارز، طلا، سکه و مسکن می روند.» عضو کمیسیون برنامه، بودجه ومحاسبات مجلس شورای اسلامی با تاکید بر لزوم هدایت نقدینگی به سمت نیاز جامعه، گفت: «هنر سیاست گذاران پولی و مالی باید این باشد که حداکثر استفاده از نقدینگی را برای رفع نیازهای جامعه ببرد.»
عزت الله یوسفیان ملا، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی هم معتقد است راحت ترین راه برای جمع آوری نقدینگی افزایش سود سپرده های بانکی است. وی با اشاره به بررسی شرایط تعیین نرخ سود جدید بانکی از سوی بانک مرکزی، اظهار داشت: «دولت اگر می خواهد نقدینگی را جمع کند باید سود بانکی را به گذشته برگرداند در غیر اینصورت با کاهش نرخ سود بانکی وضع اقتصادی بدتر می شود.»
نماینده مردم آمل در مجلس دهم شورای اسلامی ادامه داد: «باید دید که دولت با کاهش نرخ سود بانکی چه مقدار سود کرده است؟ قرار بود به واسطه کاهش نرخ سود بانکی، سود تسهیلات نیز کاهش یابد؛ اما چنین اتفاقی رخ نداد. سود بانکی کاهش یافت؛ اما سود تسهیلات همچنان بالا بود به دنبال همین سیاست پول ها از بانک ها خارج و به سمت بازار ارز و سکه رفت.»
این نماینده مجلس در این باره که با افزایش نرخ سود بانکی نقدینگی جمع آوری می شود، گفت: «در حال حاضر سود در بازار ارز و سکه است؛ اما یکی از راه هایی که می توان برای کنترل نقدینگی در پیش گرفت افزایش سود بانکی است البته مشخص نیست این اقدام تا چه حدی تاثیر گذار باشد. در هرصورت افزایش سود بانکی راحت تر از تزریق دلار و سکه به بازار است.»
یوسفیان ملا با تاکید بر اینکه با افزایش نرخ سود بانکی، زیانی هم متوجه دولت نمی شود، اظهار داشت: «راه های دیگر برای مدیریت بازار و کنترل نقدینگی وجود دارد باید برای بازار ارز و سکه تدبیری اندیشید.» وی در این باره که دولت به دنبال راحت ترین راه است، بیان داشت: «دولت برای مدیریت بازار چاره ای جز انجام راحت ترین راه ندارد؛ چرا که دولت نمیتواند به اندازه نقدینگی در کشور که بالای ۱۲۰ میلیارد تومان است دلار و سکه به بازار تزریق کند. بنابراین افزایش سود بانکی می تواند راحت ترین و بی ضررترین تصمیم باشد.» در این شرایط باید دید در جلسات پیش روی شورای پول اعتبار چه تصمیمی در زمینه نرخ سود بانکی گرفته می شود.