تعقیب کیفری میتواند با شکایت شاکی یا از طرق قانونی دیگر نظیر اطلاع مدعیالعموم (دادستان) از وقوع اعمال مجرمانه انجام گیرد.
اصولا مرجع تعقیب و تحقیق در پروندههای کیفری، دادسرا خواهد بود. پس از تشکیل پرونده کیفری در دادسرا، مقام قضایی (اصولا بازپرس یا دادیار) تحقیقات مقدماتی شامل تحقیق از شاکی، تحقیق از متهم، تحقیق از شهود، تحقیق از مطلعان، تحقیق از کارشناسان، بررسی اسناد و مدارک و سایر ادله را شخصا یا از طریق ضابطین دادگستری آغاز میکند.
پس از آن که تحقیقات مقدماتی به پایان رسید، مقامات قضایی دادسرا اقدام به اتخاذ تضمیم نهایی میکنند. در صورتی که مجرمیت متهم احراز شود، تصمیم نهایی دادسرا، صدور قرار جلب به دادرسی، کیفرخواست و نهایتا ارسال پرونده به دادگاه خواهد بود و چنانچه مجرمیت احراز نشود، اصولاً پرونده منتج به صدور قرار منع تعقیب خواهد شد. در اینجا این پرسش مطرح میشود که آیا با اتخاذ تصمیم نهایی از سوی دادسرا، روند قانونی رسیدگی به پرونده کیفری به اتمام میرسد؟
پاسخ این سوال منفی است. پس از خاتمه تحقیقات مقدماتی و احراز مجرمیت از سوی دادسرا، پرونده به منظور رسیدگی و صدور حکم به دادگاه کیفری ارسال میشود. پرونده ابتدا از سوی دادگاه نخستین که بر حسب مورد میتواند دادگاه کیفری ۲، دادگاه کیفری یک، دادگاه انقلاب، دادگاه نظامی و دادگاه اطفال باشد، ارسال خواهد شد. پس از رسیدگی دادگاه بدوی نیز امکان طرح پرونده کیفری در مرجع تجدیدنظر ممکن خواهد بود. مرجع تجدیدنظر بر حسب مورد میتواند دادگاه تجدیدنظر استان، دیوان عالی کشور یا دادگاه تجدیدنظر نظامی باشد.
تفاوت پروندههای کیفری با حقوقی
پروندههای حقوقی به موجب دادخواست مطرح شده و رسیدگی به آن در دادگاههای حقوقی انجام میشود.
دادخواست برگهای است که با رعایت قانون آیین دادرسی مدنی تنظیم و تقدیم دادگاه میشود. اما سوال اساسی این است که پروندههای حقوقی چه تفاوتی با پروندههای کیفری دارد؟
در پروندههای حقوقی صحبت از اعمال مجرمانه نیست. در واقع طرفین پرونده مرتکب فعل یا ترک فعل مجرمانه نشدهاند و دادگاه حقوقی نیز به امور کیفری رسیدگی نمیکند.
در دادگاه حقوقی به امور غیر کیفری نظیر مطالبات حقوقی اشخاص از یکدیگر، اختلافات و عدم انجام تعهدات ناشی از قراردادهای حقوقی، خرید و فروش ملک، خرید و فروش خودرو، شرکتهای تجاری، امور مربوط به شرکتها، اسناد تجاری و اموری از این قبیل میپردازد.
کیفیت دفاع در پروندههای کیفری
دفاع در پروندههای کیفری متناسب با عنوان اتهامی و ادله و مدارک موجود در آن متفاوت خواهد بود.
همچنین این امکان وجود دارد که در پروندههای کیفری با عنوان اتهامی مشابه، مسیر دفاع متفاوت و متغیر باشد.
به طور کلی و با توجه به ادله و مدارک موجود در پروندههای کیفری، دفاع در این پروندهها میتواند در مسیر برائت متهم، تخفیف مجازات، تعلیق مجازات، تعویق مجازات، عفو و آزادی مشروط و… باشد.