
Contract, Mortgage Document,Signing, Writing, Model Home
تعریف عقد رهن در ماده 771 قانون مدنی به این ترتیب آمده است «رهن عقدی است که به موجب آن مدیون مالی را برای وثیقه به داین میدهد. رهندهنده را راهن و طرف دیگر را مرتهن میگویند.»
قرارداد رهن به این معناست که کسی که به دیگری بدهی دارد، مالی را به عنوان وثیقه به او میدهد تا در صورت عدم پرداخت، طلبکار دین خود را ازآن وصول کند.
در ماده 772 قانون مدنی نیز آمده است «مال مرهون باید به قبض مرتهن یا به تصرف کسی که بین طرفین معین میشود، داده شود. ولی استمرار قبض، شرط صحت معامله نیست.»
همچنين بر اساس ماده 773 اين قانون،«هر مالی که قابل نقل و انتقال قانونی نیست، نمیتواند مورد رهن واقع شود.» در ماده 774 نيز آمده است كه «مال مرهون باید عین معین باشد و رهن دین و منفعت باطل است.»
ارکان قرارداد رهن
ارکان عقد رهن یعنی آنچه که با جمع آنها قراردادی به نام رهن شکل میگیرد، در ادامه ماده 771 قانون مدنی آمده است «رهندهنده را راهن و طرف دیگر را مرتهن مینامند.» در واقع دو رکن از ارکان عقد رهن، راهن و مرتهن هستند. راهن کسی است که مالی را به رهن میدهد؛ مرتهن کسی است که رهن را قبول میکند و رهینه مالی است که به رهن داده میشود .
ماهیت قرارداد رهن
ماهیت عقد رهن یک ماهیت دوگانه است. به این ترتیب که عقد رهن نسبت به راهن، عقد لازم و نسبت به مرتهن عقد جایز است. یعنی اینکه راهن نمیتواند عقد رهن را فسخ کند اما مرتهن میتواند آن را فسخ کند.
راهن و مرتهن میتوانند درباره اینکه مال مرهونه در تصرف کدام یک از آنها باشد، توافق کنند.
الزام به فک رهن
تصور کنید شخصی ملکش را بابت بدهی یا وامی که از بانک یا سایر اشخاص دریافت کرده است، در رهن قرار داده باشد.
در مواردی که وامگیرنده (راهن) همه اقساط و بدهیهای خود را میپردازد، اما طلبکار (مرتهن) ملک را فک رهن نمیکند، صاحب ملک میتواند دادخواست الزام به فک رهن را در دادگاه طرح کند.
حالت دیگر زمانی است که مالک، ملک در رهنش را با مبایعهنامه عادی به دیگری منتقل میکند و متعهد میشود که تا زمان تنظیم سند رسمی، ملک را از رهن خارج کند؛ ولی در موعد مقرر موفق به چنین کاری نمیشود.
در این مورد، خریدار که از خارج نشدن ملک از رهن، زیان میبیند، میتواند طی دعوای الزام به فک رهن، برای احقاق حق خود اقدام کند.
حالت سومی که میتوان تصور کرد، این است که بر اساس قرارداد مشارکت در ساخت، ملک در رهن بانک برده شده و سازنده متعهد شده باشد که نسبت به فک رهن ملک اقدام کند.
در چنین مواردی نیز مالک یا هر ذینفع دیگری میتواند علیه سازنده، دادخواست الزام به فک رهن، تقدیم دادگاه کند.
دادگاه محل وقوع ملک، صالح به رسیدگی به این دعاوی است.
خواهان این دعوا شخصی است که خواستار فک رهن است و خوانده نیز شخصی است که قانونا یا بر اساس یک قرارداد، متعهد به فک رهن شده و مالک رسمی ملک باشد.
اگر تعهد فک رهن بر عهده شخصی غیراز بانک مرتهن باشد، اکثر محاکم معتقدند نیازی به نام بردن از بانک به عنوان یکی از خواندگان نیست و دادخواست صرفاً به طرفیت (علیه) متعهد و مالک باید مطرح شود.
اما نظر دومی وجود دارد که معتقد است باید نام مرتهن نیز به عنوان یکی از خواندگان مطرح شود.
در صورتی که محکومعلیه ظرف ۱۰ روز پس از ابلاغ اجراییه، از اجرای حکم خودداری کند، طبق ماده ۴۷ قانون اجرای احکام مدنی، محکومله میتواند از دادگاه، توقیف اموال محکومعلیه و فروش آن اموال را تقاضا کند و از محل فروش اموال محکومعلیه، فک رهن انجام میشود.
در صورتی که محکومعلیه اموالی نداشته باشد، محکومله خود میتواند اقدام به پرداخت بدهی محکومعلیه به طلبکار و فک رهن کند و سپس بدون آن که نیاز به حکم جدیدی از دادگاه باشد، از طریق اجرای احکام مدنی نسبت به توقیف اموال محکومعلیه یا جلب او جهت پرداخت مبالغ واریزشده، بابت فک رهن اقدام کند.
اگر هم محکومله نزد خود مبلغی به عنوان ثمن داشته باشد که متعلق به محکومعلیه است، میتواند بدون نیاز به حکم جدید، از مبلغ مذکور کسر کرده و هزینههای فک رهن را پرداخت کند.