
تحریمهای آمریکا تعلیق شود
نماینده جمهوری اسلامی ایران همچنین از دیوان درخواست کرد، با توجه به اینکه اعلام اعمال مجدد تحریمها در ۸ مه ۲۰۱۸ و اقدامات متعاقب دولت آمریکا در اجرای تحریمها آثار زیانبار فوری به همراه داشته است، تا زمان صدور رأی نهایی برای حفظ حقوق ایران (ایران، اتباع و شرکتهای ایرانی) و جلوگیری از آثار زیانبار تصمیمات دولت آمریکا اقدام به صدور دستور موقت کرده و از آمریکا بخواهد تا صدور حکم نهایی از اجرای تحریمها خودداری کند.
صلاحیتنداشتن دیوان لاهه مسموع نیست
در ادامه، سه وکیل خارجی نیز به نمایندگی از طرف کشورمان به دفاع از دعوای حقوقی ایران علیه آمریکا پرداختند.
پرفسور «آلن پله» از وکلای کشورمان در این پرونده در خصوص صلاحیت اولیه دیوان و موضوع دعوا، عنوان کرد: از آنجایی که موضوع اصلی اختلاف عبارت است از نقض ترتیبات عهدنامه مودت در نتیجه تصمیم ۸ مه ۲۰۱۸ دولت آمریکا در وضع مجدد تحریمها و ادعای واشنگتن مبنی بر اینکه اختلاف از برجام ناشی شده و لذا دیوان فاقد صلاحیت است، مسموع نیست. در بخش مربوط به باورپذیری حقوق مورد ادعا و ارتباط این حقوق با قرار موقت مورد درخواست، «اوگی» وکیل کشورمان در پرونده، اظهار داشت: عهدنامه مودت مجموعهای از تعهدات را در حمایت از حقوق و منافع اتباع و شرکتهای متبوع دو کشور ارائه میدهد که با اقدامات آمریکا ناشی از تصمیم ۸ مه ۲۰۱۸، از میان رفته و لذا ترتیبات مذکور در عهدنامه به صورت فاحش نقض شدهاند. پروفسور «توونن» دیگر وکیل کشورمان در این شکایت، در خصوص وجود فوریت در این پرونده اظهار داشت: تصمیم ۸ مه ۲۰۱۸ آمریکا و وضع مجدد تحریمها، منجر به ایجاد شرایطی برای اتباع و شرکتهای ایرانی میشود که بروز زیان غیر قابل جبران را اجتنابناپذیر میکند. این زیان غیر قابلجبران در حدی است که بخشهای مختلف نظیر صنعت، حمل و نقل (کشتیرانی و ناوگان هوایی)، تبادلات مالی و بانکی و بهداشت و درمان را تحت تأثیر قرار داده و امکان جبران زیان وارده را تا زمان صدور حکم نهایی ناممکن میسازد. از این رو، دیوان با صدور دستور موقت از وخامت زیان مذکور نیز جلوگیری خواهد کرد. تحریمهای اعمالشده به نحوی است که بهداشت و درمان نیز متأثر شده و جان و سلامت انسانها به خطر میافتد. به گزارش فارس، بر اساس برنامه زمانی اعلام شده از سوی دیوان بینالمللی دادگستری، امروز سهشنبه، نماینده و وکلای آمریکا فرصت خواهند داشت به اظهارات نماینده و وکلای جمهوری اسلامی ایران پاسخ دهند. روزهای چهارشنبه و پنجشنبه این هفته نیز به ترتیب نمایندگان و وکلای ایران و آمریکا، استدلالها و نظرات تکمیلی خود را ارائه میکنند. در روزهای بعد نیز، قضات دیوان بینالمللی دادگستری وارد شور شده و رای خود را درخصوص درخواست ایران به صدور قرار موقت در فاصله چند هفته آینده صادر خواهند کرد.
برجام فاقد بند حل اختلاف از طریق لاهه است!
گفتنیاست، آمریکا پیشتر، در واکنش مکتوب اولیه خود که در دادگاه ارائه شد، مدعی شده بود که دیوان بین المللی دادگستری را فاقد صلاحیت قضایی برای رسیدگی به این پرونده میداند و اظهارات ایران خارج از مرزهای این پیمان است. زیرا برجام فاقد بند مربوط به حل اختلاف از طریق دیوان بینالمللی لاهه است.