وکیل خیانت در امانت و تعریف این جرم
وکیل خیانت در امانت مطابق قوانین و مقررات و کتب دکترین حقوقی این جرم را اینگونه تشریح میدارد: نتیجه سو رفتار شخصی است که به او امین گفته میشود. خیانت در امانت یک جرم است که در قانون مجازات اسلامی مورد جرم انگاری واقع و برای آن مجازات تعیین شده است.
هنگامیکه شخص امین، بر خلاف ذات امانت، اقدام به انجام عملی می نماید و موجب ایراد و ورود ضرر به مالک (صاحب مال مورد امانت) میگردد، جرم خیانت در امانت محقق شده و مرتکب به مجازات مقرر محکوم میگردد.
وکیل دعاوی کیفری در مقاله ای تحت عنوان وکیل خیانت در امانت و بررسی ابعاد مختلف آن به بیان موضوعاتی از قبیل شروع به این جرم، فاعل آن، شرکت در این جرم و معاونت در آن پرداخته است.
درجهت جلوگیری از تکرار مطالب پیش گفته پیشنهاد میشود به مقاله مربوطه مراجعه نموده و با مطالعه چند دقیقه ای آن مقاله به بینشی کلی و مفید دست یابید.
به دیگر سخن وکیل خیانت در امانت اذعان داشته این جرم عبارتست از استعمال، تصاحب، تلف و یا مفقود نمودن توام با سوء نیت نسبت به مالی که از طرف مالک یا متصرف قانونی به کسی سپرده شده و بنا بر استرداد و یا به مصرف معین رسانده آن بوده است.
وکیل خیانت در امانت و ارکان تشکیل دهنده آن
جرم خیانت در امانت همچون سایر جرایم دارای ٣ رکن میباشد که درصورت مفقود بودن هرکدام از ارکان مذکور، این جرم محقق نمیگردد.
عنصر قانونی این جرم
عنصر قانونی جرم خیانت در امانت، ماده ۶٧۴ از کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی مصوب ١٣٧۵ میباشد که در آن ذکر گردیده است: ((هرگاه اموال منقول یا غیر منقول یا نوشته هایی از قبیل سفته و چک و قبض و نظایر آن به عنوان اجاره یا امانت یا رهن یا برای وکالت یا هر کار با اجرت و بی اجرت به کسی داده شود و بنا بر این بوده است که اشیا مذکور مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیا نزد او بوده آنها را به ضرر مالکین یا متصرفین آنها استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود نماید به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد))
نکته: مجازات جرم خیانت در امانت وفق قانون جدید کاهش مجازات حبس تعزیری به حبس سه تا هجده ماه تقلیل یافته است.
عنصر مادی این جرم
عنصر مادی این جرم عبارت است از فعل مجرمانه ای که به موجب آن، جرم خیانت در امانت را به مرتکب منتسب مینماییم.
عنصر مادی این جرم شامل رفتار مادی فیزیکی، شرایط و اوضاع و احوال لازم جهت تحقق جرم و نتیجه حاصله میباشد که هرکدام از موارد معنونه بصورت مفصل و تخصصی در مقاله مربوط به آن بیان گردیده است.
نکته: وکیل دعاوی کیفری می افزاید: در مقاله اثبات خیانت در امانت، ادله و نحوه اثبات این مورد که شهود باید مشاهده عنصر مادی را در محکمه شهادت دهند به تفصیل بیان شده است.
عنصر روانی این جرم
عنصر روانی جرم خیانت در امانت از دو بخش سوء نیت عام و سوء نیت خاص تشکیل میشود. سوء نیت عام به معنی عمل فیزیکی است که خائن مرتکب شده است و سونیت خاص به معنی قصد مرتکب به جهت رسیدن به نتیجه است. جرم خیانت در امانت یک جرم مقید میباشد که برای تحقق آن میبایست نتیجه حاصله از جرم مورد قصد و خواست مرتکب باشد.
وکیل خیانت در امانت و توضیح رفتار مجرمانه
پرسش بسیار مهم این است که جرم خیانت در امانت با فعل واقع میشود یا با ترک فعل یا با هردو؟
رفتار مجرمانه در برخی از جرایم صرفا بصورت فعل است و در برخی از جرایم صرفا بصورت ترک فعل است و در برخی دیگر از جرایم هم بصورت فعل است و هم بصورت ترک فعل است.
وکیل پرونده خیانت در امانت با توجه به گستره افعال انسان و تطابق آن با مصادیق مندرج در قانون و ماده ۶٧۴ کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی مصوب ١٣٧۵ با ذکر مثال هایی به روشن شدن پاسخ سوال مذکور دلالت مینماید:
هنگامیکه امین عمدا مال مورد امانت را با ایراد ضربه ای همچون سنگ بر ظرف شیشه ای مورد امانت تلف مینماید عمل و رفتار مجرمانه او از مصادیق فعل است ولی هنگامیکه حیوان اهلی چون گوسفند را که نزد او امانت است در گله گرگ ها رها میکند و میرود و در حفظ و نگهداری و مراقبت از آن تلاشی نمیکند، عمل و رفتار مجرمانه او، بصورت ترک فعل نمود خارجی یافته و مورد از مصادیق تلف عمدی است.
جرم خیانت در امانت یک جرم عمدی است
وکیل خیانت در امانت بر وجود عمد در رفتار مجرمانه فاعل اعم از فعل و ترک فعل موکدا به وجود و احراز سوء نیت در تحقق بزه مذکور تاکید و اصرار می ورزد و در گناهکار شناخته شدن یا نشدن متهم این نکته بسیار سرنوشت ساز و حائز اهمیت است.
وکیل خیانت در امانت و مرتکب آن
از دیرباز افراد جامعه به مناسبت های مختلف و بعضا تحت شرایط خاص و یا حتی بصورت معمول و عرفی، اموال خویش را به رسم امانت به دیگری می سپردند که آن مال را نگهدارد و در موعد مقرر به خواست صاحب مال ان را بازگرداند. پر واضح است که همواره افراد جامعه به شخصی که می شناختند و به او اعتماد داشتند، اموال خود را سپرده و او را امین خود قلمداد میکردند.
وکیل خیانت در امانت تبیین میدارد حال تصور کنید شخصی را که بنا بر اعتماد و اطمینان، امین خود نموده اید، به خلاف تراضی شما رفتار نموده و مال مورد امانت را تلف یا مفقود یا تصاحب نماید. در این هنگام این شخص دیگر امین نبوده بلکه مرتکب و فاعل جرم خیانت در امانت میباشد.