در خصوص انواع قرابت ، بر اساس قانون مدنی ، در صورتی که کودک از زنی غیر از مادر خود شیر بخورد ، با او نوعی خویشاوندی و قرابت پیدا می کند که به آن قرابت رضاعی گفته می شود . از جمله آثار قرابت رضاعی آن است که این دو شخص به هم محرم می شوند . اما سوال مهمی که در خصوص آثار قرابت رضاعی مطرح می شود آن است که آیا قرابت رضاعی رابطه توارث هم بین طرفین ایجاد می کند ؟ به عبارت دیگر ، آیا فرزند رضاعی هم ارث می برد ؟ در پاسخ به این سوال ، در این مقاله ابتدا به بررسی قرابت رضاعی و شرایط ایجاد خویشاوندی رضاعی پرداخته و در ادامه ارث بردن فرزند رضاعی را بررسی می نماییم .
قرابت رضاعی
یکی از انواع خویشاوندی یا قرابت ، قرابت رضاعی است . رضاع در لغت به معنای شیر خوردن است . در واقع ، خویشاوندی رضاعی نوعی از رابطه خویشاوندی است که بر اثر شیر خوردن کودک از زنی غیر از مادر خود به وجود می آید . در واقع ، به دلیل اینکه شیر خوردن به مقدار معینی ، سبب رشد و نمو کودک می شود ، می تواند سبب ایجاد رابطه ای میان طفل و خویشاوندان رضاعی او شود . به همین دلیل قانونگذار هم آثاری بر این رابطه بار نموده است .
شرایط ایجاد خویشاوندی رضاعی
در قانون ، شرایطی که سبب ایجاد شدن محرمیت رضاعی میان طفل و مادر رضاعی می شوند مطرح شده است . بر اساس ماده 1046 قانون مدنی ، شرایط تحقق قرابت رضاعی عبارتند از :
– شیر زن از بارداری مشروع حاصل شده باشد .
– شیر مستقیما از سینه زن مکیده شده باشد .
– طفل لااقل یک شبانه روز و یا 15 دفعه متوالی شیر کامل خورده باشد ؛ بدون اینکه در این میان غذای دیگر یا شیر زن دیگری را بخورد .
– شیر خوردن طفل قبل از تمام شدن دو سال از تولد او باشد .
– مقدار شیری که طفل خورده است از یک زن و از یک شوهر باشد .
ارث فرزند رضاعی
همانگونه که گفته شد ، رضاع یا شیر خوردن ، سبب ایجاد نوعی از خویشاوندی می گردد که به آن قرابت رضاعی گفته می شود . اما آیا فرزند رضاعی هم مانند فرزند طبیعی ارث می برد ؟ به نظر می رسد که پاسخ به این سوال منفی باشد . به عبارت دیگر ، رابطه توارث تنها میان والدین طبیعی و فرزندان آنها به وجود می آید و به همین دلیل ، فرزند رضاعی از والدین رضاعی خود ارث نخواهد برد . به عنوان مثال ، اگر زنی یک دختر بچه را با شرایط ذکر شده شیر دهد ، مادر رضاعی او می شود و شوهر آن زن هم پدر رضاعی اوست . حال اگر این اشخاص فوت کردند ، تنها فرزندان خود آنها ارث می برند و فرزند رضاعی آنها از ایشان ارث نخواهد برد ؛ اما از پدر و مادر واقعی خودش ارث می برد . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد قانون جدید تقسیم ارث بین فرزندان کلیک کنید . لازم به ذکر است که اگر فردی بخواهد سهم الارث خود را به فرزند رضاعی نیز بدهد ، می تواند از سایر روش های انتقال ملک به فرزند ، از جمله وصیت ، صلح عمری یا بیع استفاده نماید .